söndag 7 oktober 2007

Thanksgiving

Den här helgen är Thanksgiving i Kanada. Vi ligger något före amerikanerna lite längre söderut och det är rätt logiskt med tanke på att det är en sorts skördefest och skörden och vintern kommer tidigare här längre norrut. Vi firade traditionellt förra helgen med mr Thys familj med kalkon, sötpotatis och pumpapaj. Den här helgen blir mer som en bonuslånghelg för bara mr Thy, A och mig. Med kalkon, sötpotatis och pumpapaj...

Mr Thy lägger upp Thanksgivingmaten med A och Uncle Jake (farmors hund) som trollbunden publik.

8 kommentarer:

Toini sa...

Happy Thanksgiving Thy, nu finns Delux potatoes receptet på min sida.

Saltistjejen sa...

Oj jag hade ingen aning om att Kanada firade Thanksgiving tidigare än USA. Jag har alltid trott det firades samtidigt. Men alltid lär man sig något nytt!
Är pumpapaj gott förresten? Jag ahr aldrig smakat det.

Anonym sa...

Men snutteplutt vad gulligt! Båda har röd scarf runt halsen.

Anna, Fair and True sa...

Då förstår jag varför min kanadensiska fd klasskompis snackade om Thanksgiving. Vad firar Kanada då? Har de också att göra med ursprungsbefolkningen och pilgrimerna?

Thy sa...

Toini: Tack det samma. Ska kolla in potatisreceptet!

Thy sa...

Saltis: Det är väl egentligen en skördefest, men de (=Wikipedia) förklarar det hela med upptäckaren Martin Frobisher, som försökte ta sig till Orienten via en nordlig passage. Han höll 1578 en seremoni i vad som nu är Newfoundland och Labrador, för att visa sin tacksamhet för att ha överlevt den långa resan. Detta räknas som den första kanadensiska Thanksgiving.
Pumpapaj är väl helt ok. Lite annorlunda och ganska gott, men ingen kulinarisk höjdpunkt. Kryddad lite som pepparkaka.

Thy sa...

Matilda: De är väldigt söta, eller hur? Och tur är det för tillsammans kan de hitta på mer bus än ett helt kompani!

Thy sa...

Hej Anna! Ja det blir lite förvirrat när man ska hålla reda på USAs och Kanadas Thanksgiving helger. Här är det inga pilgrimmer och inga first nations, som ursprungsbefolkningen kallas här, inblandade, men väl de tidiga upptäckarna som var tacksamma för att de tagit sig hit helskinnade. Faktum är att de påstår att Thanksgiving firades först i Kanada innan de började med att fira det i USA, men egentligen är det väl bara en fortsättning på de skördefester som firas världen över?